Сугестопедията подобрява духовното здраве на хората, казва Ангелина Миразчийска Ангелина Миразчийска

...
Сугестопедията подобрява духовното здраве на хората, казва Ангелина Миразчийска Ангелина Миразчийска
Коментари Харесай

7 принципа за бързо учене на чужд език

Сугестопедията усъвършенства духовното здраве на хората, споделя Ангелина Миразчийска
 

Ангелина Миразчийска е учител - сугестопед по британски език и създател на сугестопедични книги и учебници. Професионалният ѝ опит включва преподаване на британски език на деца, младежи и възрастни и работа по планове, свързани с чуждоезиково образование, здравно обучение и личностно развиване. Обучила е и над 120 американски доброволци от Корпус на мира на Съединени американски щати по какъв начин да преподават сполучливо британски език в многочислени български градове и села в интервала 2000 - 2012 година. В резултат на насъбрания опит, Ангелина взема решение да се посвети на преподаването посредством сугестопедия, което е уверена, че дава най-качествени резултати при всички възрасти, както и обогатява цялостната човешка персона.
-->
 

- Какви курсове за непознати езици провежда вашата школа по  сугестопедия?

- Сугестопедичен център Вихровения предлага необятен кръг от чуждоезикови курсове: британски език за възрастни, деца и младежи, италиански език за възрастни и младежи, испански език за възрастни, френски език за възрастни и български език за чужденци.

  - Колко огромен е ползата към тези курсове и различим ли е методът в България?

- Интересът към тези курсове е огромен, тъй като те оферират доста повече от сполучливо и трайно асимилиране на езика на мечтаното равнище. Курсистите разиграват ролеви обстановки, които им дават умения да се оправят в разнородни житейски ситуации; научават увлекателни истории и любопитни обстоятелства за значими събития и персони от древността до наши дни; схващат прецизната граматика и словоред посредством използването им на процедура в диалог, игра или песен; поддържат връзка в спокойна и подкрепяща среда, където грешките се одобряват като естествена част от развиването на езиковите умения и се преодоляват посредством смислени образци, внимателно показани от преподавателя – сугестопед.

Относно известността на метода – в България тя е доста по-малка, в сравнение с в Западна Европа, Съединени американски щати, Канада и Австралия, където най-престижните учебни заведения и университети преподават непознати езици и разнородни други дисциплини посредством сугестопедия. Там сугестопедията е заложена в стратегиите на педагогическите специалности и всеки предстоящ учител се среща с нея още от 1-ви курс в университета.

- Какво е времетраенето на един курс и какъв размер от познания се научава? 

- Курсовете за възрастни са интензивни, с дълготрайност до пет седмици. За деца и младежи са два пъти седмично, до момента в който трае образователната година.

Участниците в един сугестопедичен курс усвояват от 3 до 5 пъти повече материал, в сравнение с в курс по друга методика. Как е допустимо това? Представете си сугестопедичния курс като пъзел от 1000 късчета, за нареждането на който имате същото време като за пъзел от 200 късчета. Вие получавате всичките 1000 късчета едновременно и се запознавате с крайната си цел –картината на добитите познания - през цялото време. Чувствате радостно неспокойствие от творчеството, което ви чака, мобилизирате се и стартирате да нареждате – първо сглобявате група от 3-4 късчета, след това още няколко групи, по-късно благодарение на фантазията и асоциативното си мислене оформяте все по-големи и многочислени групи и най-после получавате цялата картина на подредения пъзел. През цялото време си сътрудничите с преподавателя и групата и черпите взаимно познания, хрумвания и ентусиазъм.

- Бихте ли пояснили по какъв начин посредством метода на сугестопедията се научава непознат език?

Сугестопедията има седем правилото, които дефинират по какъв начин се научава непознат език и те са:

1. Любов

Когато обичаш това, което правиш, не пестиш старания и не те плашат никакви провокации. Преподавателят-сугестопедагог обича учениците си – това значи, че ги приема такива, каквито са, грижи се да развиват гениите си и им оказва помощ да изживяват най-хубавата част от себе си. Същото се отнася и за самия сугестопедагог – той се грижи за развиването на личните си гении и дава персонален образец, тъй като в сугестопедичните занимания престижът и професионализмът на преподавателя са определящи за триумфа.

2. Свобода

Учениците имат свободата да избират по какъв метод да се включат в сугестопедичните занимания съгласно това дали учат най-добре посредством слушане, наблюдаване, придвижване, говорене, размисъл. Често учениците и учителят влизат в роля и избират каква история да опишат или обстановка да разиграят. Разбира се, преподавателят има съответни цели и проект на урока, само че оформлението му е като една огромна игра, в която се преплитат лексика и граматика, авансово аранжиране и импровизация, наслада и съвестност. В тази игра всеки участник е свободен да дефинира ролята си и да откри мястото си. Свободата в сугестопедичните занимания е огледало на свободата в живота, където всеки избор води до вдишване на отговорност за следствията, по тази причина сугестопедичните уроци, изключително за деца и младежи, са чудесно средство, с което те да усвоят нужни житейски уроци и умения.

3. Убеденост, че нещо неизмеримо се случва

Преподавателят-сугестопедагог има вяра, че учениците му са невероятни и имат капацитет за неизмеримо високи достижения. Вероятно сте чували за опита, в който разделят възпитаници с идентичен триумф на две групи и поверяват образованието им на двама разнообразни преподаватели. На единия учител споделят, че ще работи с група извънредно надарени деца, а на другия – с деца с триумф към междинния. След известно време откриват, че първата група деца фактически реализират доста по-високи резултати от втората. 

4. Многократно повишен материал

Програмата на един сугестопедичен курс освен задейства бързото разбиране и трайно запаметяване на огромен размер академична информация, а и взима поради цялостната персона на курсиста с неговите страсти, светоглед, желания и фантазии. Сугестопедичните занимания в своята същина са забавни житейски събития и както ние постоянно носим със себе си спомените за надълбоко впечатлили ни събития, по този начин си сътворяваме трайни мемоари и за претърпяното в сугестопедичния курс и цялата палитра от езикови умения, които той е обхванал.

5. Връзката част – цяло, цяло – част; разбиране на частта посредством цялото

В сугестопедията няма проучване на изолирани звуци, срички, думи, нито фиксиране върху термини и понятия. Всичко се учи в неговата целокупност, по този начин както го използваме при действителното другарство в живота. Сентенцията „ Всичко е във всичко “ важи с цялостна мощ за сугестопедията, където непрестанно се вършат взаимовръзки сред разнообразни сфери на знанието, сред проучване на непознат език, изкуство, философия, логика на психиката, история, география, физика, математика, музика.

6. Използване на „ златното сечение “

Златното сечение съставлява съответствие, при което в случай че нещо е разграничено на две неравни елементи, то по-малката част се отнася към по-голямата, по този начин както по-голямата към цялото. Човешкото око възприема като хармонични и красиви предмети, здания, творби на изкуството и естествени обекти, чиито пропорции са завършени съгласно златното сечение. Нашите биоритми също са в това сечение - по тази причина и времето в сугестопедичните занимания е разпределено съгласно него и по този начин курсистите не усещат отмалялост. Подредбата на сугестопедичните зали, сугестопедичните материали и табла също са съгласно хармонията на златното сечение. Венец на сугестопедичното изкуство са концертните сеанси, при които сугестопедагогът чете увлекателна история с интонация и движение, сливащи се с класическа музика от Моцарт, Бетовен, Чайковски и други композитори. Всеки концертен сеанс е разграничен на две елементи – деен и въздържан концертен сеанс – и още веднъж следва пропорциите на златното сечение, което води до естествено, незабелязано и трайно запаметяване на лексиката и граматиката, включени в историята.

7. Естетика и класическа изкуство

Класическото изкуство е неразделна част от сугестопедичния курс. То участва посредством концертните сеанси, посредством репродукции на типичен картини, цитати от типичен творби, пеене на типичен песни. Естетиката в сугестопедичната стратегия, в отношението на сугестопедагога и в оформлението на образователното пространство подтикват курсистите да учат пълноценно и с готовност и да построяват общественост с етични взаимоотношения.

 - Как се разви методът от основаването му преди десетилетия от проф. Лозанов до  наши дни?

Сугестопедията е основана през 1966 година от проф. доктор Георги Лозанов, български невролог, психолог и възпитател, като методика за откриване и оползотворяване на необятния човешки капацитет за учене и личностно развиване.

Проф. Лозанов основава институт, както и департамент на Софийския университет, който проучва резултатите от сугестопедичното образование на деца, младежи и възрастни и данните му сочат, че с метода на сугестопедията трайно се усвоява неведнъж повишен материал без стрес и отмалялост, с възприятие на освежаване и прилив на сила.

Заинтригувани от тези достижения, през 70-те години на предишния век, учени и откриватели от целия свят стартират да се стичат към България, с цел да видят на място по какъв начин се реализират тези впечатляващи резултати. През 1978 година от ЮНЕСКО изпращат специфична комисия, която следи сугестопедични уроци и наблюдава сугестопедични стратегии, съпоставя резултатите на класове, обучавани по сугестопедичния способ, с резултатите на класове, обучавани по обичайни способи и излизат с публично умозаключение, че „ Сугестопедията е по-висш способ на образование “ както в областта на чуждоезиковото образование, по този начин и по всички останали предмети, изучавани в учебно заведение.

Оттогава насам, сугестопедията претърпява развиване, което е плод на напъните на учени и педагози от целия свят, само че проф. Лозанов е създателят, който до края на виталния си път през 2012 година, въодушевява усъвършенстването й, управлява научни и преподавателски екипи и образова сугестопедагози.

Негов най-изявен съидейник и помощник през 80-те и 90-те години е проф. доктор Евелина Гатева, сугестопедагог и талантлива оперна певица, с която сплотяват просвета и изкуство в сугестопедичната методика и я обогатяват с изразните средства на операта, театъра, изобразителното изкуство, балета.

През 2010 година проф. Лозанов основава и Фондация „ Проф. доктор Лозанов и проф. доктор Евелина Гатева “, която образова и сертифицира сугестопедагози в България.

Сега сугестопедагозите не престават да  разработват стратегии по непознати езици и съществени учебни дисциплини и да основават сугестопедични учебници и книги.

 - Подобрява ли съгласно вас сугестопедията духовното здраве на хората? 

Когато човек е въодушевен от стойностна цел и съзнанието му е изпълнено със успокоение и креативен желания, това неизбежно се отразява удобно на духовното му здраве. Забелязвам, че от ден на ден хора се включват в сугестопедичен курс точно поради този резултат и като контрапункт на стресиращото ги, забързано всекидневие. Проф. Лозанов е казвал: „ Сугестопедията дава време “ и който е минал най-малко един сугестопедичен курс, схваща на процедура какво значи това.

- Курсовете, които организирате, способстват ли за разкриване на някои скрити заложби у хората, които учат непознат език по този способ? 

Сугестопедичните уроци са доста динамични, с постоянно сменящи се действия, което подхожда на курсистите и те остават свежи и любопитни освен до привършване на сугестопедичните занимания, а и по-късно – в всекидневието. Любопитството им се насочва и към вътрешния мир, в който те нерядко се връщат към обичани действия от детството – да вземем за пример, да рисуват, да си майсторят някакви фигурки, да си измислят смешни истории – или вземат решение да тестват нещо ново, за което все не са намирали време или храброст. Сугестопедията активизира наречения от проф. Лозанов „ авариен комплекс “, който е обвързван освен с по-успешно учене на непознати езици, а и с изложение на мощния креативен капацитет, заложен във всеки един от нас. Неслучайно, курсисти споделят, че по време или след сугестопедичен курс са почнали мечтаната работа, отишли са на мечтаното странствуване, прекарали са мечтаните моменти с близки хора.

- Бихте ли ни разказали нещо любопитно за метода?

Знаете ли, да вземем за пример, че има сугестопедични опери, написани за деца в началното учебно заведение? В тях се разпростират сюжети, които под формата на музикална приказка, срещат учениците с българския език и литература, математиката, географията, биологията, историята, астрономията, вкарват ги в необятния свят на науката и изкуството и възпитават в тях блян към същинските житейски полезности и добродетели. Именно това прави сугестопедията и с хората от всички възрасти – дава им предпочитание, религия и сили да реализират същински скъпото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР